Köpa

Det finns en del att tänka på när det är dags att köpa bostad!

Kolla in vår köpguide!


1
Värdera din bostad

Går du i köptankar? Genom vår köpguide får du några goda råd på vägen till ditt nya hem. Om du redan nu äger din bostad föreslår vi att du börjar med att värdera denna för att få en indikation på hur mycket du kan lägga på ditt nya boende.

Vi på Happy Broker hjälper dig gärna med en fri värdering.
2
Lånelöfte

Det är viktigt att ha din finansiering klar redan innan du går på visning & inför en ev. budgivning. Mäklaren som förmedlar det boende som du är intresserad av kommer att ställa frågan gällande finansiering/lånelöfte. Ibland kan budgivningen gå fort medan processen andra gånger tar lite längre tid. Jämför gärna olika banker & kreditgivare för bästa villkor.

3
Köpcoach

Som köpare kan det vara skönt att ha någon att luta sig mot när man är ute & letar bostad. Vi på Happy Broker har hjälpt åtskilliga kunder med råd & strategier inför köpet både i Sverige & Spanien. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

4
Visningen

När det är dags att gå på visning gäller det att vara väl förberedd. Det är stora beslut som ska tas på kort tid. Läs gärna på läxan innan & samla på dig frågor som du kan ställa till mäklaren på plats. Icke att förglömma är köparens undersökningsplikt som innebär att du som köpare ansvarar för fel som är upptäckbara. Finns det en indikation på att något kan vara fel så ingår det även i undersökningsplikten att vidare utreda detta. Antingen besitter du dessa kunskaper själv eller så kontaktar du en fackman som hjälper dig.

5
Budgivningen

När du har varit på visning så hör mäklaren förmodligen av sig inom kort för att stämma av intresset. Är du intresserad av att lägga ett bud så tar mäklaren alla nödvändiga uppgifter för att kunna registrera dig som budgivare. En budgivning kan gå otroligt fort eller ta lite längre tid beroende på den enskilda försäljningen. Ett bud är inte bindande men det uppskattas av alla parter att budgivaren har för avsikt att köpa bostaden denne bjuder på. Det är alltid upp till säljaren att välja sin köpare & köpet är inte bindande förrän säljare & köpare undertecknat ett köpekontrakt.

6
Köpet

När budgivningen är klar träffas säljare, köpare & mäklare på lämplig plats för kontraktsskrivning. Känns allt bra för bägge parter så upprättar mäklaren alla nödvändiga dokument & går igenom kontraktet samt informerar om hur betalning skall ske. Vanligtvis erlägges en handpenning om ca. 10% inom en vecka från köpet & slutlikviden på tillträdesdagen. Säljare & köpare får så småningom en kallelse inför tillträdet då de träffas igen för att lösa säljarens ev. lån, överlämning av nycklar etc.

Ja tack, jag vill vara med i ert spekulantregister!

 
Skicka!
803
809